Aquesta setmana hem acollit la primera trobada del projecte RESTART, coordinat per la Fundació Hospitalàries Sant Boi i format per cinc equips de professionals d’Àustria, Espanya, Itàlia i Portugal, amb l’objectiu de promoure la pràctica d’esport rehabilitador en els serveis terapèutics per a persones amb problemes d’addiccions.
Finançat per la Unió Europea, el projecte posa en funcionament un cicle de tres jornades transnacionals on els socis poden intercanviar la seva experiència i bones pràctiques. Aquesta primera trobada, celebrada els dies 26 i 27 de març, ha comptat amb el suport del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya.
El primer dia de jornada es va celebrar a la Fundació Hospitalàries Sant Boi, on el Dr. Joan Orrit, director gerent de FH Sant Boi; la Dra. Salut González, 5a Tinenta d’Alcaldia de l’Ajuntament de Sant Boi; i Sor Teresa Iñiguez, superiora de FH Sant Boi; van rebre als assistents, donant-los la benvinguda a la ciutat i realçant la importància de la trobada.
A continuació, es va donar pas a la presentació de diversos programes d’activitat física, salut i solidaritat, coordinats per professionals de FH Sant Boi, de la mà de Santiago Garcia, psiquiatre; David Franquelo, educador social; Sheila López, coordinadora de Subaguts, UAPE, Mitja i Llarga Estada; Andrea Rodríguez, educadora social; Isabel Feria, responsable de Metodologia i Investigació; i Iván Pérez, coordinador d’AER i Voluntariat.
Després d’una visita pel centre i un dinar conjunt, els equips internacionals es van reunir en grups per a elaborar uns documents on es treballa la rehabilitació mitjançant l’esport de les persones amb problemes d’addiccions de tota mena.
L’endemà, la jornada es va traslladar a l’Edifici Salvany del Departament de Salut, on el Dr. Joan Colom, subdirector general d’Addiccions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques de l’Agència de Salut Pública de Catalunya va oferir una ponència inaugural sota el títol “Prescripció Social: de l’Atenció Primària a les Addiccions”.
Després d’una pausa cafè, Eduard Torras, director general d’Sport2live; Maria Rovira; directora de programes esportius a Sport2live; Josep Rovira, director de l’Àrea de Drogues del Grup ABD; i Mariona Corbella, directora de la Fundació Esportsalus; van exposar programes clau en el procés de recuperació de les persones amb addiccions a substàncies, finalitzant amb una dinàmica de grup on els assistents van treballar les emocions a través de l’esport.
A banda de les ponències, els professionals també van poder gaudir del visionament del documental en primera persona “Línea de Salida”, un curt produït per Sport2live que ens endinsa en la vida del Toni, la Mireia i l’Enric, mostrant com l’esport i comptar amb un repte esportiu els ha ajudat a superar els seus problemes d’addiccions.
Des de la Fundació Hospitalàries Sant Boi agraïm a totes i tots els participants i col·laboradors la seva implicació i esforç. Junts, continuem treballant per impulsar l’esport com a motor de transformació i benestar.